Jobstudent - Gelegenheidsarbeid | Actua | HR voor KMO's

15 juni 2023

JOBSTUDENT

Als je denkt aan gelegenheidsarbeid, dan denk je automatisch aan jobstudenten. Niet alleen tijdens de zomermaanden maar ook tijdens de rest van het jaar zijn deze krachten handig, en voordelig, om in te schakelen op piekmomenten of om vakanties van je eigen personeel op te vangen.

Dit blijft het meest voordelige statuut van gelegenheidswerk voor beide partijen.

Denk je de ideale match gevonden te hebben, check dan zeker of hij aan alle voorwaarden voldoet:

  • de student moet minimum 15 jaar zijn en de eerste twee jaren secundair onderwijs afgewerkt hebben. Is dat niet het geval dan wordt de grens verhoogd naar 16 jaar.
  • Schoolstagairs, mensen uit het avondonderwijs en leerlingen met een leerovereenkomst komen niet in aanmerking.
  • Een student mag niet langer dan 12 maanden bij dezelfde werkgever werken.
  • Doe je dit wel, dan moet tussen de contracten een werkelijke onderbreking zitten (min. 14 dagen)

Kan je alle punten afvinken? Tijd om het officieel te maken.

Je sluit een studentenovereenkomst van bepaalde duur voor minder dan 12 maanden af en voor de start van het contract geef je de student aan via Dimona voor het aantal uren dat hij aan de slag zal zijn.

  • Jongeren onder de 18 jaar mogen maximaal 5 dagen per week werken en maximum tot 23u
  • Nachtarbeid is in principe verboden. De uitzondering op de regel is de Horeca. Jeugdige werknemers, vanaf 16 jaar, mogen daar werken tot 23u. De werkgever moet hier echter garanderen dat de student nog naar huis kan met het openbaar vervoer of moet zelf vervoer voorzien.

Beide partijen doen financieel voordeel aan het afsluiten van een studentenovereenkomst.

Als werkgever betaal je je student minstens het sectorale baremaloon én een tussenkomst voor het woon-werkverkeer. Dit kan sectoraal bepaald zijn.

Wat is dan het voordeel?

Zowel voor de werkgever als voor de student is enkel een beperkte RSZ-solidariteitsbijdrage verschuldigd wanneer de jobstudent minder dan 600 uren per jaar werkt.

  • Werkgever: 5,42%
  • Student: 2,71%.

Normaal gesproken wordt er ook geen bedrijfsvoorheffing afgehouden van het loon.


Belangrijk!

Het is dus belangrijk om te weten hoeveel uur je student al heeft gewerkt wanneer je hem aanneemt. Vraag hem om een attest aan te vragen via de onlinedienst Student@work. Daarop vind je het aantal gewerkte uren en een toegangscode om online de laatste stand van zaken te checken.


Wens je meer informatie, of wil je afstemmen wat dit concreet betekent voor jouw onderneming ? Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag !


 Volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram

HR voor KMO's, Houtheide 43, 3150 Haacht


7 juli 2023

Fietsen naar het werk | HR actua | HR voor KMO's

Fietsen naar het werk, mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die bepaalde zaken hebben op het milieu enerzijds en op ons eigen well being anderzijds. Denk hierbij aan de balans work-life en het aanmeten van een gezonde levensstijl.

20 juni 2023

Flexi-job - Gelegenheidsarbeid | Actua | HR voor KMO's

Een flexi-job geeft werknemers, naast hun hoofdbaan, en gepensioneerden de kans om mooi centje bij te verdienen tegen gunstige voorwaarden. Voor werkgevers betekent dit een flexibele en voordelige manier om op piekmomenten extra personeel aan het werk te zetten.

19 juni 2023

Extra's - Gelegenheidswerknemers | Actua | HR voor KMO's

Voorspellen ze volgend weekend een hittegolf? Om piekmomenten zoals deze op te vangen, kan je gelegenheidswerknemers of extra’s inschakelen. Deze werknemers kunnen maximaal 2 opeenvolgende dagen in je zaak werken via een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven taak.

13 juni 2023

Klaar voor de zomer? Jobstudent, flexi-jobber of extra…

Om piekmomenten op te vangen, kan je als werkgever beroep doen op tijdelijke werkkrachten. Maar wie kies je nu best? Of in welke volgorde? Je leest er hier alles over. Geraak je er niet uit? Neem dan zeker contact op met HR voor KMO's. We helpen je graag verder.

2 februari 2023

Wat betekent de arbeidsdeal voor jouw organisatie ?

Arbeidsdeal, de vierdagenwerkweek, nieuwe arbeidsvoorwaarden, wijzigingen qua opzeg en opleiding, ... Zie jij het bos nog door de bomen ?

4 november 2022

Outplacement : een leven na ontslag?

Outplacement nodig ? Dat is geen goed nieuws... De huidige arbeidsmarkt deelt momenteel echter geen cadeautjes uit, en ook in 2023 lijkt er niet meteen verbetering op komst.

17 januari 2022

Motivatie bevragen tijdens een selectie-interview

Voorbeeldvragen voor het bevragen van de motivatie van een kandidaat tijdens een selectie-interview.

4 september 2021

Sociale inspectie ? Enkele tips

Hoe kan je een bezoek van de sociale inspectie vlot laten verlopen ?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x