Fietsen naar het werk | HR actua | HR voor KMO's

7 juli 2023

Fietsen naar het werk: alleen maar voordelen

Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die bepaalde zaken hebben op het milieu enerzijds en op ons eigen well being anderzijds. Denk hierbij aan de balans tussen werk en privé en het aanmeten van een gezonde levensstijl. Daarnaast staan we, op weg naar een meer duurzame levensstijl, vandaag ook meer stil bij hoe wij ons verplaatsen op deze wereldbol.

Ook als ondernemer word je geconfronteerd met deze vragen: Hoe kunnen we bijdragen aan meer duurzaamheid? Hoe rol ik dit uit binnen mijn onderneming? Welke tools bied ik mijn medewerkers aan? Op vandaag kan je als werkgever in je loonbeleid duurzame opties aanbieden. Je hebt hier de keuze uit bijvoorbeeld de fiscaal interessante ecocheques, een veelzijdig mobiliteitsbudget of een bedrijfsfiets.

We gaan hier even dieper in op fietsen naar het werk. 



Fietsen



Waarom kiezen voor het stalen ros?

In de eerste plaats sta je als fietser nooit in de file. Je fiets komt nooit te laat, heeft geen vertraging en je kan altijd zitten. No stress. Letterlijk: onderzoek toont aan dat fietsers 50% minder stress hebben.
Op de werkvloer uit zich dat in de statistieken van ziekteverzuim. Het gemiddeld aantal ziektedagen per jaar daalt bij fietsers significant. Ook het aantal personen dat zich nooit ziek meldt, wordt groter.

Tel daar als werkgever de verloren uren in de file of door stakingen bij en dan is de som snel gemaakt: investeren in fietsende medewerkers loont.

Naast de mentale voordelen heeft fietsen uiteraard ook een impact op de fysieke gezondheid. Je traint als het ware elke dag ‘on the job’ en spaart zo een dure sportschool uit.

Ten tweede zijn daar natuurlijk de fiscale voordelen. Niet onbelangrijk.



Fietsen



Hoe kan je als werkgever fietsen naar het werk aanmoedigen? 

FIETSVERGOEDING

Met een fietsvergoeding geef je als werkgever een financiële beloning aan je medewerkers voor het woon-werkverkeer dat ze met de fiets afleggen. Het gaat om een maximaal bedrag per afgelegde kilometer. De fietsvergoeding is fiscaal voordelig voor zowel de werknemer als de werkgever, en geldt niet alleen voor afstanden die worden afgelegd met een klassieke fiets, maar ook voor speedpedelecs en e-bikes.

Voordeel voor de werkgever:

  • Geen RSZ-bijdrage tot een geïndexeerd maximumbedrag van 0.24 euro/km
  • Aftrekbare beroepskost

Voordeel voor de werknemer:  volledige belastingvrijstelling van fietsvergoeding

Aftrekbare infrastructuurkosten aan 120%: aanleg fietsenstalling, doucheruimte, kleedruimte, …

Extraatje: de fietsvergoeding kan je combineren met een sociaal abonnement wanneer je maar een
deel van je woonwerkverkeer aflegt met de fiets.


BEDRIJFSFIETS

Stel je medewerkers een fiets ter beschikking die ze ook privé mogen gebruiken (via lease of aankoop), al dan niet aangevuld met een fietsvergoeding.

Voordeel voor de werkgever:

  • Aftrekbare beroepskost en geen RSZ-bijdrage of belastingen als de fiets ook voor woon-werkverplaatsingen wordt gebruikt.
  • Onderhoudskosten zijn fiscaal aftrekbaar door werkgever.





GROEPSAANKOOP

Je werknemers betalen zelf hun fiets, maar je kan voor de groep wel een mooie prijs en service onderhandelen.


BEDRIJFSAANKOOP

Het bedrijf koopt de fietsen aan die je werknemer vervolgens mag gebruiken. De werknemer wordt dit voordeel in rekening gebracht op zijn brutoloon. Als werkgever draai jij op voor de rekening, maar de aankoop is wel 120% aftrekbaar.

Extraatje: Onderhoud, verzekering en pechverhelping kunnen ook mee op de factuur.


FIETSLEASING

Hier heb je gelijkaardige voordelen als bij een (groeps)aankoop maar blijven de fietsen in eigendom van de leasingmaatschappij. De maandelijkse leaseprijs zal normaal gezien ook inclusief BTW, afschrijving, onderhoud, verzekering en pechverhelping zijn.

Extraatje: de fiets kan later overgenomen worden van de leasingmaatschappij voor de restwaarde



Nu je alle voordelen voor werkgever, werknemer en het milieu hier mooi op een rij ziet, kan je niet anders dan spreken van een win-win situatie. Het lijkt ons alvast de moeite om de verschillende opties te bekijken en na te gaan welke formule het best past binnen jouw onderneming.


Wil je graag advies of meer informatie? Neem dan zeker contact met ons op.

Onze uitvalsbasis is gelegen in Haacht, andere locaties of virtuele meetings behoren zeker tot de mogelijkheden.


Volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram

HR voor KMO's, Houtheide 43, 3150 Haacht

20 juni 2023

Flexi-job - Gelegenheidsarbeid | Actua | HR voor KMO's

Een flexi-job geeft werknemers, naast hun hoofdbaan, en gepensioneerden de kans om mooi centje bij te verdienen tegen gunstige voorwaarden. Voor werkgevers betekent dit een flexibele en voordelige manier om op piekmomenten extra personeel aan het werk te zetten.

19 juni 2023

Extra's - Gelegenheidswerknemers | Actua | HR voor KMO's

Voorspellen ze volgend weekend een hittegolf? Om piekmomenten zoals deze op te vangen, kan je gelegenheidswerknemers of extra’s inschakelen. Deze werknemers kunnen maximaal 2 opeenvolgende dagen in je zaak werken via een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven taak.

15 juni 2023

Jobstudent - Gelegenheidsarbeid | Actua | HR voor KMO's

Als je denkt aan gelegenheidsarbeid, dan denk je automatisch aan jobstudenten. Niet alleen tijdens de zomermaanden maar ook tijdens de rest van het jaar zijn deze krachten handig, en voordelig, om in te schakelen op piekmomenten of om vakanties van je eigen personeel op te vangen.

13 juni 2023

Klaar voor de zomer? Jobstudent, flexi-jobber of extra…

Om piekmomenten op te vangen, kan je als werkgever beroep doen op tijdelijke werkkrachten. Maar wie kies je nu best? Of in welke volgorde? Je leest er hier alles over. Geraak je er niet uit? Neem dan zeker contact op met HR voor KMO's. We helpen je graag verder.

2 februari 2023

Wat betekent de arbeidsdeal voor jouw organisatie ?

Arbeidsdeal, de vierdagenwerkweek, nieuwe arbeidsvoorwaarden, wijzigingen qua opzeg en opleiding, ... Zie jij het bos nog door de bomen ?

4 november 2022

Outplacement : een leven na ontslag?

Outplacement nodig ? Dat is geen goed nieuws... De huidige arbeidsmarkt deelt momenteel echter geen cadeautjes uit, en ook in 2023 lijkt er niet meteen verbetering op komst.

17 januari 2022

Motivatie bevragen tijdens een selectie-interview

Voorbeeldvragen voor het bevragen van de motivatie van een kandidaat tijdens een selectie-interview.

4 september 2021

Sociale inspectie ? Enkele tips

Hoe kan je een bezoek van de sociale inspectie vlot laten verlopen ?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x