Extra's - Gelegenheidswerknemers | Actua | HR voor KMO's

19 juni 2023

EXTRA (Horeca – Begrafenissen)

Voorspellen ze volgend weekend een hittegolf? Dan moet de Horeca zich schrap zetten! Om piekmomenten zoals deze op te vangen, kan je gelegenheidswerknemers of extra’s inschakelen. Deze werknemers kunnen maximaal 2 opeenvolgende dagen in je zaak werken via een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of voor een duidelijk omschreven taak.

Expliciete wetsbepalingen die de regelmatige tewerkstelling van een extra regelt, bestaan niet. Algemeen wordt echter aangenomen dat de arbeid van een extra occasioneel, tijdelijk en onregelmatig is. Je doet er dus goed aan voorzichtig te werk te gaan. Als werkgever heb je er alle belang bij om zoveel mogelijk verschillende extra’s in te zetten en niet steeds een zelfde extra op vaste dagen te laten werken.

Financieel plaatje: Gunstig RSZ-statuut

Als werkgever mag je per kalenderjaar in totaal 200 dagen gelegenheidswerknemers tewerkstellen binnen een gunstig RSZ-statuut. Per dag mag je dan zoveel extra’s in dienst hebben als je wilt.
Voor de werknemer geldt dat voor de eerste 50 dagen in een kalenderjaar.
Beiden betalen dan sociale bijdragen op een forfaitair loon dat lager is dan de normale berekeningsbasis van de sociale bijdragen:

Dagprestatie van minder dan 6 uur: de sociale bijdrage wordt berekend op een forfaitair uurloon van 8,06 euro.

Dagprestatie van 6 uur of langer: de sociale bijdrage wordt berekend op een forfaitair dagloon van 48,36 euro.

Is het contingent van 50 dagen op, dan kan je extra kracht via het statuut van traditionele gelegenheidswerknemer aan de slag blijven. De voorwaarden zijn dezelfde, maar de sociale bijdragen worden dan berekend op het werkelijke loon.

Heb je de geschikte kandidaat gevonden? Dan kan deze onmiddellijk aan de slag.

De overeenkomst met een gelegenheidswerknemer moet niet per se op papier te staan, met uitzondering wanneer het om een student gaat.

Voor een extra-werknemer moet je dagelijks per werknemer een Dimona EXT-aangifte doen. Hierbij heb je de keuze uit:

  • Een uuraangifte, met vermelding van begin- en einduur.
    Kies je hiervoor, dan wordt de sociale bijdrage gerekend op het forfaitaire uurloon
  • Een dagaangifte, met enkel vermelding van het beginuur. Ongeacht hoe lang de werknemer werkt, wordt hierbij uitgegaan van een dagblok van zes uur. Kies je voor een dagaangifte, dan ben je verplicht om een register der werktijdregeling bij te houden. De sociale bijdrage wordt berekend op het forfaitaire dagloon.

Je hebt nu alle kennis in handen om wanneer de ideale kandidaat langskomt, de juiste beslissing te kunnen maken en snel te handelen. Wil je graag meer informatie of advies, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team helpt graag je laatste vraagtekens weg te nemen.

 Aarzel niet om ons te contacteren, we helpen je graag !


 Volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram

HR voor KMO's, Houtheide 43, 3150 Haacht


7 juli 2023

Fietsen naar het werk | HR actua | HR voor KMO's

Fietsen naar het werk, mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die bepaalde zaken hebben op het milieu enerzijds en op ons eigen well being anderzijds. Denk hierbij aan de balans work-life en het aanmeten van een gezonde levensstijl.

20 juni 2023

Flexi-job - Gelegenheidsarbeid | Actua | HR voor KMO's

Een flexi-job geeft werknemers, naast hun hoofdbaan, en gepensioneerden de kans om mooi centje bij te verdienen tegen gunstige voorwaarden. Voor werkgevers betekent dit een flexibele en voordelige manier om op piekmomenten extra personeel aan het werk te zetten.

15 juni 2023

Jobstudent - Gelegenheidsarbeid | Actua | HR voor KMO's

Als je denkt aan gelegenheidsarbeid, dan denk je automatisch aan jobstudenten. Niet alleen tijdens de zomermaanden maar ook tijdens de rest van het jaar zijn deze krachten handig, en voordelig, om in te schakelen op piekmomenten of om vakanties van je eigen personeel op te vangen.

13 juni 2023

Klaar voor de zomer? Jobstudent, flexi-jobber of extra…

Om piekmomenten op te vangen, kan je als werkgever beroep doen op tijdelijke werkkrachten. Maar wie kies je nu best? Of in welke volgorde? Je leest er hier alles over. Geraak je er niet uit? Neem dan zeker contact op met HR voor KMO's. We helpen je graag verder.

2 februari 2023

Wat betekent de arbeidsdeal voor jouw organisatie ?

Arbeidsdeal, de vierdagenwerkweek, nieuwe arbeidsvoorwaarden, wijzigingen qua opzeg en opleiding, ... Zie jij het bos nog door de bomen ?

4 november 2022

Outplacement : een leven na ontslag?

Outplacement nodig ? Dat is geen goed nieuws... De huidige arbeidsmarkt deelt momenteel echter geen cadeautjes uit, en ook in 2023 lijkt er niet meteen verbetering op komst.

17 januari 2022

Motivatie bevragen tijdens een selectie-interview

Voorbeeldvragen voor het bevragen van de motivatie van een kandidaat tijdens een selectie-interview.

4 september 2021

Sociale inspectie ? Enkele tips

Hoe kan je een bezoek van de sociale inspectie vlot laten verlopen ?

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x