Tips sollicitatiegesprek

Beoordeel jij jouw sollicitanten op basis van hun eerste indruk ? Creëer de beste omstandigheden tijdens een sollicitatiegesprek zodat iedere kandidaat zijn of haar meerwaarde voor jouw bedrijf kan aantonen ! Hier alvast enkele tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Stap 1 : bereid het sollicitatiegesprek goed voor

  • Maak een goede functiebeschrijving en lijst op welke waarden en vaardigheden belangrijk zijn voor de functie en het bedrijf. Denk na over wie je in je bedrijf nodig hebt.
  • Bereid een interviewschema voor met alle elementen die je zal bevragen en eventueel een aantal voorbeeldvragen.  Het schema helpt je ook om objectief naar de sterktes en zwaktes van de kandidaat te kijken. Zo vermijd je om je eerste indruk te laten overheersen in je algemene evaluatie.
  • Neem je tijd om het cv goed te bestuderen, en duid op voorhand aan welke vragen je hierbij hebt. 
  • Breng het onthaal op de hoogte van de komst van de sollicitant. Maak vanaf het eerste moment een professionele indruk en maak duidelijk dat de sollicitant welkom is.  Stap 2 : noteer je eerste indruk

  • Wees je bewust van het feit dat je sowieso een eerste indruk zal krijgen van een kandidaat : aangenaam, terughoudend, spontaan, onzeker, nerveus, sterk, ... . Dit zegt echter niet alles. 
  • Een eerste indruk kan immers serieus misleiden. Denk maar aan Susan Boyle tijdens haar eerste auditie bij Britain's Got Talent. Wie zou haar op basis van haar verschijning een kans op de tweede ronde gegeven hebben ?


Stap 3 : Stel de kandidaat op zijn gemak

  • Kies voor een rustige locatie waar je tijdens het sollicitatiegesprek niet gestoord wordt door telefoons, storende geluiden of onverwachte bezoekers.
  • Begin niet meteen met vragen af te vuren op de kandidaat, maar wissel eerste enkele zinnen uit alvorens aan het eigenlijke gesprek te beginnen. Hierdoor gaat de sollicitant sneller zichzelf zijn. En dat is uiteindelijk wat je wil bereiken !
  • Stel jezelf voor aan de sollicitant, zodanig dat deze weet wie hij voor zich heeft. Wanneer je zelf een gesprek met iemand aangaat, weet je ook graag met wie je op dat moment spreekt. Dit is niet anders in een sollicitatie.


Met deze basisregels maak je aan je kandidaat duidelijk dat je zijn of haar kandidatuur ernstig neemt, en zal deze ook zijn best doen om het sollicitatiegesprek zo goed mogelijk te laten verlopen. Is je kandidaat geen goede match voor je bedrijf, denk eraan dat het in ieder geval belangrijk is om een positieve indruk na te laten. Het is niet omdat er vandaag geen match is, dat dat in de toekomst niet kan veranderen. En mogelijks heeft je kandidaat een broer, zus, vriend, collega, ... die misschien wel geschikt is voor jouw bedrijf. Hoe positiever de indruk die je nalaat, zoveel te sneller zal een sollicitant geneigd zijn om jouw bedrijf aan te bevelen bij anderen.HR voor KMO's helpt u tijdens uw rekrutering en selectie waar u ondersteuning wenst.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x