Tips sollicitatiegesprek

Beoordeel jij jouw sollicitanten op basis van hun eerste indruk ? Creëer de beste omstandigheden zodat iedere kandidaat zijn of haar meerwaarde voor jouw bedrijf kan aantonen ! Hier alvast enkele tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Stap 1 : bereid het gesprek goed voor

  • Maak een goede functiebeschrijving en lijst op welke waarden en vaardigheden belangrijk zijn voor de functie en het bedrijf. Denk na over wie je in je bedrijf nodig hebt.
  • Bereid een interviewschema voor met alle elementen die je zal bevragen en eventueel een aantal voorbeeldvragen.  Het schema helpt je ook om objectief naar de sterktes en zwaktes van de kandidaat te kijken. Zo vermijd je om je eerste indruk te laten overheersen in je algemene evaluatie.
  • Neem je tijd om het cv goed te bestuderen, en duid op voorhand aan welke vragen je hierbij hebt. Op deze manier toon je aan de sollicitant dat je zijn of haar kandidatuur ernstig neemt, en dat je je tijd genomen hebt om het gesprek voor te bereiden. Je zou verrast zijn hoe vaak dit niet het geval is !
  • Breng het onthaal op de hoogte van de komst van de sollicitant. Maak vanaf het eerste moment een professionele indruk en maak duidelijk dat de sollicitant welkom is.  


Stap 2 : noteer je eerste indruk

  • Wees je bewust van het feit dat je sowieso een eerste indruk zal krijgen van een kandidaat : aangenaam, terughoudend, spontaan, onzeker, nerveus, sterk, ... . Dit is normaal ! Door die eerste indruk te noteren, kan je die meteen ook van je afzetten, en kan je je hoofd vrijmaken om onbevooroordeeld aan het gesprek te beginnen. 
  • Wees je ervan bewust dat een eerste indruk serieus kan misleiden. Kijk maar even naar dit filmpje. Wie had dat gedacht ?Stap 3 : Stel de kandidaat op zijn gemak

  • Ontvang hem of haar vriendelijk, bied een drankje aan en geef de kandidaat een minuutje om de omgeving in zich op te nemen. 
  • Kies voor een rustige locatie waar je niet gestoord zal worden door telefoons, storende geluiden of onverwachte bezoekers en reserveer tijdig. 
  • Begin niet meteen met vragen af te vuren op de kandidaat, maar wissel eerste enkele zinnen uit alvorens aan het eigenlijke gesprek te beginnen. Hierdoor gaat de sollicitant zich meer welkom voelen en sneller zichzelf kunnen zijn. En dat is uiteindelijk wat je wil bereiken!
  • Stel jezelf voor aan de sollicitant, zodanig dat deze weet wie hij voor zich heeft. Wanneer je zelf een gesprek met iemand aangaat, weet je ook graag met wie je op dat moment spreekt. Dit is niet anders in een sollicitatie.


Met deze basisregels maak je aan je kandidaat duidelijk dat je zijn of haar kandidatuur ernstig neemt, en zal deze ook zijn best doen om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen. En is je kandidaat geen goede match voor je bedrijf, denk eraan dat het in ieder geval belangrijk is om een positieve indruk na te laten. Het is niet omdat er vandaag geen match is, dat dat in de toekomst niet kan veranderen.
En wie weet heeft je kandidaat een broer, zus, vriend, collega, ... die misschien wel geschikt is voor jouw bedrijf. Hoe positiever de indruk die je nalaat, zoveel te sneller zal een sollicitant geneigd zijn om jouw bedrijf aan te bevelen bij anderen.
Behandel je kandidaten dan ook zoals je je klanten behandelt, en maak werk van een goede employer branding !

 

menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x