24 juni 2022

Gewijzigde procedure tijdelijke werkloosheid van juli tot en met december 2022

Procedure tijdelijke werkloosheid wijzigt van juli tot en met december 2022


Op 30 juni 2022 eindigt de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid, zoals we die kenden in coronatijden. Dat betekent dat je vanaf juli tot eind 2022 onderstaande procedures voor tijdelijke werkloosheid zal moeten toepassen.


Belangrijk om te weten!


Voor arbeiders:

  • Als werkgever moet je tot 31/12/2022 ten minste 3 kalenderdagen (dus niet 7 kalenderdagen zoals gewoonlijk) voor de eerste werkloosheidsdag je arbeiders op de hoogte stellen.
  • Ook de wettelijke mededelingstermijn voor de elektronische mededeling van de werkloosheid (volledige schorsing, grote schorsing of kleine schorsing) aan de RVA is tot 31/12/2022 ingekort van 7 naar 3 kalenderdagen.
  • Maandelijks dien je de eerste effectieve werkloosheidsdag per werknemer door te geven aan de RVA.
  • Er geldt wel nog één uitzondering voor de controlekaarten C3.2A. Tot en met 31/12/2022 moeten er nog steeds geen controlekaarten C3.2A afgeleverd worden, ook niet in de bouwsector.
  • Wanneer de wettelijke maximale schorsingsduur is bereikt (4 weken volledige schorsing of 3 maanden gedeeltelijke arbeid), moet je als werkgever een verplichte werkweek invoeren vooraleer een nieuwe regeling kan ingaan. Tot 31/12/2022 geldt er voor de regeling volledige schorsing een soepele ligging van de verplichte werkweek.


Voor bedienden:

  • Economische werkloosheid voor bedienden kan enkel aangevraagd worden door ondernemingen in moeilijkheden (bv. bij een aanzienlijke daling van omzet, productie of bestellingen). 14 kalenderdagen voor de eerste voorziene werkloosheidsdag, moet je via het formulier C106 bewijzen dat jouw onderneming in moeilijkheden zit. Voor de voorwaarden, zie: https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/e54.
  • Alle andere voorwaarden zijn voor bedienden precies hetzelfde als voor arbeiders.


Wensen jullie meer informatie, klik dan hier voor meer informatie.

Met een hart voor HR en KMO

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x