20 januari 2022

Bedrijfswagen opnieuw duurder

In 2022 wordt het privégebruik van bedrijfswagens opnieuw zwaarder belast. Dat komt door de jaarlijkse aanpassing van de C02-coëfficiënt.


Rijden je werknemers met een bedrijfswagen en mogen ze die ook privé gebruiken, dan krijgen je medewerkers daarvoor een voordeel in natura (VAA). Dat VAA wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de wagen en de CO2-referentie-uitstoot, oftewel de gemiddelde uitstoot van de nieuw ingeschreven wagens.


Voor het tweede jaar op rij ligt die CO2-referentie-uitstoot een pak lager. Zo daalt de gemiddelde uitstoot van dieselvoertuigen in 2022 van 84 gr/km naar 75 gr/km en voor wagens op bezine of aardgas van 102 gr/km naar 91 gr/km. Daardoor stijgt het belastbaar voordeel voor bedrijfswagens en wordt er meer bedrijfsvoorheffing ingehouden.


Ook als werkgever zullen je uitgaven dus stijgen; zo’n 17% van het VAA (voor aftrek van de eigen bijdrage) als je niet tussenkomt in de brandstofkosten voor het privégebruik van de wagen, en zo’n 40% van het VAA als je wel tussenkomt in deze kosten.  


Met een hart voor HR en KMO

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x